Grote klassen voor een breed en deskundig aanbod
Basisschool De Oase kiest bewust voor grotere klassen. De extra middelen die dat oplevert, zet de school in voor gevarieerd onderwijs en passende zorg.
Zml-leerlingen op weg naar zelfstandigheid
Een deel van de leerlingen van VSO Bernardus slaapt regelmatig in een trainingshuis. Van af en toe een weekend tot structureel twee weken per maand. Oefenen om uiteindelijk begeleid te gaan wonen.
Met leerwegondersteuning een regulier vmbo-diploma
Het College St. Paul is gespecialiseerd in het begeleiden van leerlingen die extra ondersteuning of leerwegondersteunend onderwijs nodig hebben. Dit maatwerk maakt deze gewone vmbo-school bijzonder.  
'We doen er alles aan om leerlingen te plaatsen'
Basisschool De Regenboog werkt samen met De Opperd. Daarmee verbreden en verdiepen ze hun zorgaanbod. Adjunct-directeur Jessica Hendriks: 'Bij ons is passend onderwijs meer dan vanzelfsprekend.'
Een goede leerkracht maakt een gewone les speciaal
Elke leerkracht in het basisonderwijs heeft een eigen werkwijze en opvattingen over hoe hij het beste kan bijdragen aan de toekomst van zijn leerlingen. Wat vinden de leerlingen er zelf van?
't Palet hanteert een gezond schoolbeleid
Croissantjes, Turkse pizza’s en donuts zijn als tussendoortje op ’t Palet voorgoed verleden tijd. De basisschool in de Schilderswijk heeft een voedingsbeleid ontwikkeld en is sinds dit jaar Gezonde School.
Diamant en Vuurvlinder samen als kindcentrum
2021 moet het er staan, het nieuwe kindcentrum voor nul- tot achttienjarigen aan de Diamanthorst in Den Haag. De Vuurvlinder en het Diamant College willen samen verder.
Lucas Onderwijs telt nu 23 kindcentrum-initiatieven
Veranderingen in de maatschappij werken door in het onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan de toenemende vraag naar integratie van opvang en onderwijs. Lucas Onderwijs speelt hierop in met de ontwikkeling van kindcentra.
Van praktijkonderwijs naar mbo
Na vijf mooie jaren op het Hofstede College stapte de Haagse Gamze Tansel probleemloos over naar het ROC Mondriaan. Op haar nieuwe school wil Gamze zich klaarstomen voor een baan als managementassistente of directiesecretaresse.
Onderzoeksatelier: wetenschap en praktijk samenbrengen
Hoe ondersteunen leerkrachten de zelfstandigheid van hun leerlingen? En hoe ervaren beide partijen dit? In een onderzoeksatelier gingen enkele Lucascollega's met dit vraagstuk aan de slag.
Meer artikelen