Een goede leerkracht maakt een gewone les speciaal
Elke leerkracht in het basisonderwijs heeft een eigen werkwijze en opvattingen over hoe hij het beste kan bijdragen aan de toekomst van zijn leerlingen. Wat vinden de leerlingen er zelf van?
't Palet hanteert een gezond schoolbeleid
Croissantjes, Turkse pizza’s en donuts zijn als tussendoortje op ’t Palet voorgoed verleden tijd. De basisschool in de Schilderswijk heeft een voedingsbeleid ontwikkeld en is sinds dit jaar Gezonde School.
Diamant en Vuurvlinder samen als kindcentrum
2021 moet het er staan, het nieuwe kindcentrum voor nul- tot achttienjarigen aan de Diamanthorst in Den Haag. De Vuurvlinder en het Diamant College willen samen verder.
Lucas Onderwijs telt nu 23 kindcentrum-initiatieven
Veranderingen in de maatschappij werken door in het onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan de toenemende vraag naar integratie van opvang en onderwijs. Lucas Onderwijs speelt hierop in met de ontwikkeling van kindcentra.
Van praktijkonderwijs naar mbo
Na vijf mooie jaren op het Hofstede College stapte de Haagse Gamze Tansel probleemloos over naar het ROC Mondriaan. Op haar nieuwe school wil Gamze zich klaarstomen voor een baan als managementassistente of directiesecretaresse.
Onderzoeksatelier: wetenschap en praktijk samenbrengen
Hoe ondersteunen leerkrachten de zelfstandigheid van hun leerlingen? En hoe ervaren beide partijen dit? In een onderzoeksatelier gingen enkele Lucascollega's met dit vraagstuk aan de slag.
Lesgeven op je oude school
Ooit was Çigdem Aksoy (33) leerling op de Haagse Lucasschool Onze Wereld. Op haar 21e keerde ze er als leerkracht terug. 'Veiligheid, betrokkenheid en vertrouwen. Deze school betekent zo veel voor mij.'
'Met een hond worden kinderen empathischer'
Soms dreigen leerlingen onder te sneeuwen in hun klas. Met haar opgeleide therapiehond Jade biedt Lucascollega Cecile Goedée (46) weerbaarheidstrainingen aan op basisscholen en in het voortgezet onderwijs.
Ontdek wat je talenten en dromen zijn
Bijna iedereen vraagt zich tijdens z’n carrière weleens af of ‘dit het is’. ‘Blijf ik deze baan voor de rest van mijn leven doen, of ga ik een andere kant op?’ De Lucas Academie ontwikkelde Blik op je toekomst
'Vaders zie ik vaak pas bij het adviesgesprek'
In de 41 jaar dat Dick van Buren voor de klas staat op de Haagse Nutsschool Morgenstond, heeft hij ontelbaar veel oudergesprekken gevoerd. Die vier decennia heeft hij de populatie van de school compleet zien veranderen. En daarmee ook de gesprekken met ouders.
Meer artikelen