Iedereen mag zichzelf zijn
8 december kleurden honderden middelbare scholen in het land paars, zo ook het Hofstad Lyceum en het Stanislascollege Pijnacker. Of je nu hetero, homo, lesbi, transgender of nog in dubio bent, op Paarse Vrijdag laten leerlingen zien dat zij niet in hokjes denken en de individuele vrijheid vieren.
Leerlingen Hofstede Pro debatteren in Haags Kinderrechten Debat
Het Haagse gemeentehuis vormde 20 november – de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind – het decor voor het Haags Kinderrechten Debat voor middelbare scholieren. Voor het eerst deed ook een team van de Hofstede Praktijkschool mee. Stephy (14): “Het is belangrijk om onze mening te geven.” 
'Als beroepsgroep hebben we geschiedenis geschreven'
Wat in februari startte met de Facebookgroep PO in actie ontwikkelde zich tot grote landelijke onderwijsstakingen, massale media-aandacht en de uiteindelijke oprichting van een vakbond. Directbetrokkene Brenda Benne-Saleh: “We krijgen als leerkracht nu daadwerkelijk invloed aan de onderhandelingstafel.”
'Kunsteducatie verbreedt de blik op de wereld'
“Kunst laat je de wereld zien door de ogen van een ander”, zegt Joep Overtoom, educatiemedewerker van Gemeentemuseum Den Haag. “Via onze museumlessen stimuleren we scholieren nieuwsgierig te zijn. Het belangrijkst is dat zij met plezier kunst ontdekken.”  
Cultuuronderwijs: jezelf en de ander ontdekken
ISW Gasthuislaan en christelijk lyceum Zandvliet hechten veel waarde aan een brede ontwikkeling van hun leerlingen. Daarvoor investeren de scholen in gevarieerd kunst- en cultuuronderwijs. Zij werken samen met Scapino Ballet Rotterdam en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst in Den Haag.   
CultuurSchakel verbindt onderwijs en cultuur
Wil je als Haagse school meer investeren in cultuuronderwijs, dan is CultuurSchakel een goede partner. De stichting koppelt onderwijs en de culturele sector in de stad. Bente Hal, beleidsmedewerker van CultuurSchakel: “Cultuur draagt bij aan de totale ontwikkeling van het kind. Iets waar scholen steeds meer aandacht voor hebben.”
Kunstonderwijs Esloo College is vooral doen
Met een klas naar een museum of het toneel is voor leerkrachten in het praktijkonderwijs een grotere uitdaging dan op reguliere middelbare scholen. Toch weerhoudt dat Annemieke de Gier en Annemieke Runge van Esloo College er niet van om hun leerlingen gevarieerd kunst- en cultuuronderwijs te bieden.
'Het vo is echt een andere tak van sport dan het po'
José Nierop had haar strepen in het speciaal en basisonderwijs ruim verdiend toen zij de overstap maakte naar het voorgezet onderwijs. “Ik heb er altijd van gedroomd om Nederlands te geven. Het voorgezet onderwijs is wel écht een andere tak van sport”, lacht de docent Nederlands aan ISW Vakcollege Hoge Woerd.
Zomerschool op Edith Stein College en KC Toermalijn
Deze vakantie is de school gewoon open! Althans, dat gaat in elk geval op voor het Edith Stein College en Kindcentrum Toermalijn. Zij organiseren twee weken lang een zomerschool voor hun leerlingen zodat die op een leuke manier hun vaardigheden als rekenen of Nederlands kunnen bijspijkeren.
'Ik wil blijven leren, tot het hoogst haalbare'
Leerlingen in het praktijkonderwijs doen geen officieel Cito-eindexamen, maar dat betekent nog niet dat zij hun diploma cadeau krijgen. Zo bouwen zij een portfolio op en moeten ze een eindgesprek voeren.
Meer artikelen