5 VRAGEN AAN...
Juli 2018
Jessey Daniëls (17), aankomend pabo-student
Je bent geslaagd?
Ja! Ik heb de uitslag binnen en ben klaar met de havo. Ik heb een 7 gemiddeld en zelfs nog twee achten gehaald op het centraal examen voor wiskunde en biologie. Ik neem afscheid van het Zandvlietcollege en start in september met de pabo.
Waarom kies je voor de pabo?
De studiekeuze vond ik echt moeilijk. Tot ik bij de maatschappelijke stage les ging geven in kunstschaatsen. Ik merkte dat ik lesgeven heel erg leuk vond om te doen. Daarna ben ik bij de pabo gaan kijken en dat was super. Ik was meteen heel enthousiast. Ik ga naar de Thomas More in Rotterdam, dat is een kleinschalige school. Bij de Haagse Hogeschool voelde ik me minder op mijn gemak, het is zo'n groot gebouw. En ik heb over Thomas More goede verhalen gehoord van bekenden.
Werken in het onderwijs komt soms negatief in het nieuws. Dat schrikt je niet af?
Het is leuk om mensen les te geven, ze te helpen hun horizon te verbreden. Ik kies ook echt voor kinderen. Ze zijn nog puur, nog bezig met het vormen van een eigen mening. Het is interessant om te zien hoe ze zich ontwikkelen en dat te volgen. Ik heb wel nagedacht over werken in het onderwijs, en de plus- en minpunten tegenover elkaar gezet. Ik zie meer positieve kanten. Er is bijvoorbeeld veel werkgelegenheid in het onderwijs.
En welke minder positieve punten zie je?
Hoe er naar werken in het onderwijs wordt gekeken, vind ik minder. En de gesprekken met de ouders lijken me ook ingewikkeld. Maar het is dan wel weer interessant om te leren hoe je dat goed kunt doen. Ik zie onderwijs als een oké-betaalde baan, met veel vakantie. Maar vooral: je kunt kinderen helpen groeien.
Hoe ziet de komende zomer er voor je uit?
Ik heb geen herexamen, dus dat is echt klaar. Ik werk als kunstschaatscoach bij een vereniging in de Uithof, en ik help achter de bar bij de voetbalvereniging van mijn vader. Misschien zoek ik nog een extra baantje om wat geld te verdienen. Misschien gaan we nog op vakantie, dat weet ik nog niet. Ik moet nog wat toetsen doen voor de pabo, geschiedenis en wiskunde. Ik red het wel denk ik, maar vind het ook spannend. Het meest uitdagend aan de studie lijkt mij de studiedruk die er is om steeds goed te presteren.


Tekst Annemarie Breeve
Foto archief Jessey Daniëls
EERDERE
5
VRAGEN AAN...