'Ik wil het beste uit de leerlingen én uit mijzelf halen'

Juli 2018
Vanaf de pabo tot aan het pensioen voor de klas, dat is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. Veel leerkrachten kiezen in de loop van hun carrière voor een andere functie. Zo ook Joyce van Boxtel: 'Ik heb tien jaar voor de klas gestaan, nu ga ik voor het eerst leidinggeven.'
Een carrièrelang alleen lesgeven is niet de droom van Joyce van Boxtel, al heeft de leerkracht van groep 7 van basisschool De Triangel het de afgelopen tien jaar met veel plezier gedaan. “Maar eens in de zoveel jaar gaat het kriebelen, dan ben ik toe aan verandering. Ik heb zoveel meer in mijn mars dan alleen leerkracht zijn. Alleen dat doen tot aan mijn pensioen is echt niets voor mij”, zegt ze.
 
Doorgroeien
“Ik ben altijd wel een beetje zoekende en ik wil me steeds blijven ontwikkelen. Eerst wist ik: ik word leerkracht. Ik ging naar de pabo, heb een jaar op een school in het Laakkwartier gewerkt tot er op De Triangel een functie vrijkwam voor leerkracht van groep 3. Dat heb ik met veel plezier gedaan, maar na een paar jaar wilde ik doorgroeien en meer verdieping. Gelukkig is daarvoor bij ons op school alle ruimte, iedereen krijgt hier kansen. Ik had behoefte om bezig te zijn met vakken als aardrijkskunde, natuurkunde en geschiedenis, en om met kinderen op niveau te kunnen praten.”
 
Ruimte voor ideeën
Na drie jaar voor groep 6 kreeg Joyce de kans een nieuwe uitdaging aan te pakken. “De Triangel startte een schakelklas en dat leek mij heel interessant. Ik heb gewoon gevraagd of ik die mocht draaien. Dat was natuurlijk wel even wat anders, dus heb ik een cursus gevolgd gericht op taal in een schakelklas. Want ik wil het beste uit de leerlingen halen én uit mijzelf”, zegt Joyce gedreven.“Ik heb met deze klas ook heel veel buitenschoolse activiteiten ondernomen om de Nederlandse taal en hun algemene ontwikkeling op een leuke manier te verbeteren en tegelijkertijd die van mijzelf. Dat kan bij ons op school, als je maar met een goed onderbouwd plan komt voor je ideeën. Ik ben bijvoorbeeld met de kinderen met een boswachter de duinen ingegaan, naar een bakker, het Haags Historisch Museum en een rondje Hofvijver, Gevangenpoort en Tweede Kamer. Door uit te leggen wat zij zien, kunnen ze de gebeurtenissen (die zij vaak wel kennen) koppelen aan de juiste Nederlandse woorden en blijft de nieuwe kennis goed hangen. Ik vond het leuk om te doen, de kinderen waren enthousiast en hadden veel plezier.”
 
Engelse les
Sinds dit schooljaar staat Joyce voor groep 7 én geeft zij Engelse les aan groep 5 en 6. “Ik vind die leeftijd heel leuk. De kinderen worden langzaamaan pubers, ze zijn wat brutaler en je kunt hele leuke gesprekken met ze voeren. Maar vijf dagen voor de klas, dat vond ik te heftig. Als leerkracht wordt er echt veel van je gevraagd, je moet heel veel. Ik heb voor vier dagen gekozen en de vijfde dag geef ik Engels aan groep 5 en 6. Ik wist helemaal niet of ik dat kon, maar de andere docent Engels heeft me gestimuleerd het te doen. Ze heeft een duidelijk beeld geschetst van wat het inhoudt en ik heb me in het vak verdiept. Ik vind de afwisseling leuk, je houdt met vier dagen een goede band met je groep en ik help de school er ook nog eens mee.”
 
Nieuwe weg
Tot een paar weken geleden was Joyce’ plan om komend jaar nog groep 7 te draaien en daarna mogelijk door te groeien naar groep 8. Ze overwoog ook andere opties, zoals remedial teacher, intern begeleider of zelfs een carrière buiten het onderwijs. Nu gaat zij onverwachts een hele andere weg in, die van onderbouwcoördinator. “De vacature kwam vrij bij ons op school en ik dacht: ‘Dit is een mooie kans om te ervaren hoe leidinggeven is en of dat goed bij mij past.’ Dus heb ik gesolliciteerd en ik ben het geworden. Ik vind het super dat ik die kans en het vertrouwen heb gekregen. Omdat dit mijn eerste leidinggevende baan is, wil ik wel een opleiding volgen. In het nieuwe schooljaar begin ik met een post-hbo Middle Management. Daarnaast blijf ik Engelse les geven en ben ik ook zorgondersteuner op school. Ik vind het super spannend om te gaan doen, maar nu eerst nog groep 7 afronden.”
 
Tekst Sietske Arkenau
Fotografie Lou Wolfs