5 VRAGEN AAN...
Maart 2018
Marry Remery, schrijver/samensteller Lucas Onderwijs in kort bestek
Je maakte het boek 'Historie van de Lucasscholen'. Hoe kwam dat zo?
Ik ben een paar jaar na mijn pensionering betrokken geraakt bij het opruimen van het archief van de Lucas. Daarbij hoorde ook het wegbrengen van de stukken naar het Haags Gemeentearchief. Daardoor werk ik sinds 2008 als vrijwilliger mee aan de website www.haagsescholen.nl. Ik maakte al eerder een boeken over de historie van scholen in Delft en Den Haag. En nu vroeg het bestuur van de Lucas of ik zo'n boek wilde maken over de Lucasscholen. Dat wilde ik wel.
Het is een prachtig, omvangrijk boek van ruim 230 bladzijden. Een behoorlijke klus!
Ja, er zijn zeker zeventig scholen binnen de Lucas, met hun verschillende locaties nog daarbij. Ik probeer me in elke school in te leven. Veel ervan ken ik al langer of ik heb er in het verleden mee te maken gehad. Ik heb toch geprobeerd om per school met een compact verhaal recht te doen aan de school en tegelijk de ontwikkeling van de Lucas te schetsen. Ik ben er zo'n driekwart jaar mee bezig geweest.
Hoe heb je het aangepakt?
Ik had in de loop der tijd al veel verzameld. En hier heb ik vooral via de mail met de school- en clusterdirecteuren zaken uitgezocht en uitgezet. Ik ben dicht bij de teksten van de scholen zelf gebleven. Sommige stukken zijn redelijk feitelijk daardoor. Het onderwijs en de mensen blijven soms nog wat op de achtergrond. Maar het is een mooi overzicht van de hele organisatie en de ontwikkeling daarvan. Toen ik half oktober de eerste proef van de vormgever kreeg, dacht ik wel even: 'Nu is het echt!' Ik ben er best een beetje trots op.
Je hebt een lange carrière in het onderwijs ...
Ja, na het afronden van mijn opleiding heb ik een aantal jaar gewerkt op lagere scholen in Delft en Rijswijk en ook op een middelbare school in Congo. Toen ben ik er even tussenuit geweest. Vanaf 1974 was ik betrokken bij de Liduinaschool en vanaf 1980 tot 1997 werkte ik als bestuursconsulent bij de Willibrordusvereniging, de voorloper van Lucas Onderwijs. Vervolgens heb ik als onderwijsinspecteur gewerkt onder andere in de Alblasserwaard en de Delftse regio. In 2005 ben ik met pensioen gegaan.
En nu dit boek af is, staat de volgende klus alweer op stapel?
Ik vind het boeiend om met onderwijshistorie bezig te zijn, momenteel zoeken we de Leidschendamse scholen uit. Maar we hebben ook vier kleinkinderen en we vinden het heel leuk om met hen en hun ouders iets te ondernemen.Tekst Annemarie Breeve
Fotografie Lou Wolfs
EERDERE
5
VRAGEN AAN...