Boekentip: De Bijbel voor ongelovigen


Een aantal keer per jaar houden we met een paar collega's een boekenclub. Doorgaans lezen we managementboeken of boeken over zelfontwikkeling. Een enkele keer wordt een heel ander soort boek voorgesteld. Zo kwam onlangs het boek ‘De Bijbel voor ongelovigen” van Guus Kuijer voorbij. Wat een verademing! Tussen alle adviezen om wel of niet agile te gaan werken, hoe processen beter en efficiënter kunnen worden ingericht, gingen we met dit boek even terug naar het begin. Het allereerste begin, Genesis.

Met mijn gedegen katholieke opvoeding zijn de verhalen uit de Bijbel mij niet vreemd. En als ‘afvallige’ heb ik wel mijn geloof, maar niet mijn interesse in de Bijbel verloren. Maar dan vanuit een meer historisch-psychologisch oogpunt. En daar sluit dit boek heel goed bij aan!

Guus Kuijer vertelt de verhalen uit de Bijbel vanuit het perspectief van één van de sleutelfiguren uit het verhaal. En die sleutelfiguren zien de gebeurtenissen toch net iets anders dan we gewend zijn. Zo horen we het verhaal van aardsvader Abraham uit de monden van zijn jaloerse vrouw Sarah en bijna geofferde zoon Isaak. En worden Noach en zijn ark door zoon Cham afgeschilderd als een dronkenlap met een bizar idee, dat uiteindelijk een commercieel succes blijkt.

De ik-personen uit de verhalen vertellen de (voor velen) bekende verhalen met een hedendaagse dosis humor, maar ook met twijfels over het geloof, God en de intenties van de hoofdpersonen. Hoe weet je dat het God is die tegen je spreekt en niet een god van een ander geloof? Of sterker nog: zijn het je niet gewoon je eigen gedachten?

Deze andere, levendige en meer eigentijdse manier van vertellen maken de verhalen beter leesbaar en minder dogmatisch. Zo wordt de Bijbel ook voor niet gelovigen een stuk toegankelijker!

Judith Lommel, projectmedewerker communicatie OK&I


EERDERE ITEMS