DE EERSTE KEER
December 2017
Chrissy van der Errelen: een themaconferentie organiseren
Chrissy van der Errelen is leerkracht van groep 7 en coördinator begaafdheid op basisschool Statenkwartier. Zij organiseerde onlangs voor het eerst een themaconferentie over gedrag voor zeventig collega's.

"Ik heb het natuurlijk niet alleen gedaan" is het eerste dat Chrissy vertelt. "Met vier andere collega's hebben we dit samen opgepakt. Ikzelf ben de trekker van het leernetwerk Meer- en hoogbegaafdheid. Samen met collega's van de netwerken Gedrag en Het jonge kind, hebben we op verzoek van de Lucas Academie deze bijeenkomst opgezet. We hadden een boek gelezen, getiteld Gedrag in uitvoering. Daar wilden we iets mee. Het gaat over hoe je de executieve functies bij kinderen kunt versterken. De schrijfster - Diana Smidts - heeft als opening van de conferentie een lezing gegeven, daarna waren er allemaal workshops. Heel praktisch, bijvoorbeeld over hoe je kunt kijken naar gedrag zonder het meteen over problemen te hebben. Je kunt dingen ook zien als vaardigheden die kinderen nog moeten leren. Als je die bril opzet, krijg je ook meer zicht op oplossingen.
Zo'n themaconferentie is bedoeld voor alle Lucascollega's met belangstelling voor het onderwerp. Uiteindelijk hadden we zeventig aanmeldingen, dat is best veel. Ik vond het heel spannend hoor. Alleen al om de inhoud uit te denken. Wat willen mensen van zo'n bijeenkomst? We hebben heel kritisch gekeken en gezocht naar een opzet waarmee mensen de volgende dag in de klas al aan de slag zouden kunnen. Het was superleuk om te doen. Je bent door zoiets weer heel anders met je vak bezig. De laatste maand voor de conferentie hebben we er heel veel tijd nog in gestopt, wel wat meer dan ik had gedacht. Eerst ben je met de inhoud bezig, maar dan in de eindspurt komen de puntjes op de i en dat is toch meer dan je denkt. Ik was ook best zenuwachtig; ik wil dan heel graag dat iedereen het naar zijn zin heeft. Na afloop zijn we met zijn vijven gaan eten, daar kwam voor ons allemaal de ontlading. We keken elkaar aan en zeiden: 'Wat was dat kicken!' Ik zou het zo weer doen."


Tekst Annemarie Breeve
Foto archief Chrissy van der Errelen
EERDERE
DE EERSTE KEER