DE EERSTE KEER
Oktober 2017
Brenda Benne-Saleh: staken
De eerste keer blijft je altijd bij. Brenda Benne-Saleh is leerkracht op de Nutsschool Laan van Poot en maakt deel uit van de kopgroep van PO in Actie. Zij staakte op donderdag 5 oktober voor het eerst.
 
"Meer dan 60.000 mensen kwamen naar Den Haag. In het hele land staakten tussen de 70.000 en 80.000 collega's. Het is de grootste eendaagse staking ooit in Nederland geweest. Voor mij persoonlijk was dit de eerste keer dat ik staakte.
De sfeer was heel goed, we hadden vooraf mensen gevraagd het niet te feestelijk te maken met vlaggetjes en petjes en daar is gehoor aan gegeven. Er was een groot saamhorigheidsgevoel. Ik vond het heel abstract om vanaf het podium de mensenmassa te zien. De bussen bleven maar komen. Na een tijdje ben ik wat door de mensen gaan lopen. Daar voelde en zag ik de emotie. Mensen bedankten ons en dat raakte me wel. Ook vanuit mijn school en vanuit de Lucas zijn we gesteund. Heel tof dat de Lucas de salarissen die dag heeft doorbetaald. Een goed signaal ook namens het bestuur.
Ik ben meteen in het begin aangehaakt bij de kopgroep. We zijn met drie vrouwen en vijf mannen. Jan en Thijs zijn het gezicht van de actie. Na een week bezig waren al 12.000 mensen lid van de Facebookgroep. We waren verbijsterd en vroegen ons af waar het heen zou gaan. Dit hadden we niet durven dromen. Het is bizar, bijzonder en onwerkelijk, dat je zo geschiedenis schrijft met elkaar en als beroepsgroep laat zien dat je ergens voor staat. Geen enkele leerkracht wil dat ouders en kinderen de dupe zijn van zoiets. Maar als we nu niet ingrijpen, zijn ze dat straks zeker. We hebben hart voor het onderwijs en dit was een heel goed statement."

Tekst Annemarie Breeve
Foto archief Brenda Benne-Saleh
EERDERE
DE EERSTE KEER