Column COLLEGE VAN BESTUUR
Oktober 2017
Cultuurdrager
Samen met de directeur van de school loop ik naar het muzieklokaal. "Je moet een beetje door de schijnbare onrust heenkijken", instrueert hij mij. ‘Het lijkt misschien rommelig, maar deze leraar bereikt echt heel bijzondere dingen met onze leerlingen." Op de gang voor het lokaal zitten vier leerlingen met basgitaren een deuntje te oefenen. In de klas valt direct de drummer rechts achterin op. Met een serieuze blik geeft hij het ritme voor de andere leerlingen aan. De leraar, in donkere broek en donker T-shirt, staat bij de leerlingen en geeft een enkele aanwijzing. Langs de wanden staat een groot aantal keyboards. Alle leerlingen doen zichtbaar hun best gelijktijdig een melodie te spelen.
 
De leraar ziet ons binnenkomen. Terwijl hij rustig doorpraat tegen de leerling die een steuntje nodig heeft, loopt hij naar ons toe. "Over een paar weken klinkt dit fantastisch", glundert hij. "Hé, wie heeft de deur dichtgedaan? Zo kan ik niet horen of de basgitaren goed meedoen." Snel zet hij de klasdeur weer open. Met een kleine vingerbeweging en zonder een woord te zeggen, maant de leraar een leerling tot actie. Het werkt. De leraar vervolgt zijn les; wij kijken stil toe vanaf de kant. In hoog tempo geeft hij korte instructies. De kinderen spelen volop en hebben duidelijk plezier in.
 
"We gaan zo ook nog wat zingen, vinden ze leuk om te laten horen." Op het scherm projecteert de gedreven muziekleraar de songteksten van het ene na het andere popliedje. De klas zingt uit volle borst mee. Soms - aangespoord door de leraar - zelfs tweestemmig. You better lose yourself in the music, the moment. You own it, you better never let it go.
 
We bedanken de leraar en lopen naar de kamer van de directeur. Die is ook enthousiast: "Ik laat je nog even een filmpje op de computer zien van het optreden van vorig jaar. Helemaal geregisseerd door deze muziekleraar. Echt top!" De bredere toneelervaring van deze muziekdocent wordt direct duidelijk. Alles - de muziek, het toneel en de belichting - geven blijk van de passie van een cultuurdrager. Dit is een leraar, waar de leerlingen over enkele tientallen jaren nog met plezier aan terugdenken. Hij weet zijn passie over te dragen op een nieuwe generatie. Even later spreek ik een leerling van 6vwo. "Na dit examenjaar ga ik naar Amsterdam om de opleiding voor lichttechnicus te volgen. Dat is de enige opleiding op hbo-niveau in Nederland." Hij straalt.   Ewald van Vliet is per 1 januari 2014 voorzitter van het College van Bestuur van Lucas Onderwijs. Hiervoor was hij burgemeester van de gemeente Lansingerland. Ewald van Vliet werkte eerder al tien jaar voor Lucas Onderwijs.
EERDERE COLUMNS