'Je talent en passie gaan niet met pensioen'

Maart 2015
Veel collega's gaan de komende jaren met pensioen. De invulling en beleving daarvan verschilt per persoon. LeerKracht vroeg twee collega's: Wat ga je doen na het pensioen?
'De oude dag' kunnen we het al lang niet meer noemen. De vitaliteit onder 65-plussers is groot. Een aantal kiest er dan ook voor om door te blijven werken of wordt op invalbasis door hun oude school gebeld. Hans Mieog is inderdaad al een keertje teruggeweest op school nadat hij afscheid had genomen. Hij werkte in totaal 41 jaar bij het ISW en de rechtsvoorgangers als docent Nederlands en mentor. De laatste acht jaar was hij praktijkdocent bij de sectie Economie en gedurende 25 jaar was hij lid van de medezeggenschapsraad. Hij keek niet uit naar zijn pensionering en had graag langer doorgewerkt. Hoe heeft hij zich erop voorbereid? "Het laatste jaar heb ik alles heel bewust gedaan", vertelt Mieog. "Steeds tegen mezelf gezegd 'dit is de laatste keer dat je dit of dat doet'. Daardoor werd de overstap niet zo groot en inmiddels kan ik zeggen dat het uitstekend bevalt."

Rondje Poeldijk
Hij is voorzitter van de voetbalvereniging in Poeldijk, voorzitter van de feestweek "Het Rondje Poeldijk" en actief bij de Hart-trimclub Westland. "Het is vooral prettig dat ik de tijd heb om bijvoorbeeld vergaderingen goed voor te bereiden. Dat deed ik altijd wel, maar nu kan dat rustiger en uitgebreider. Ik dacht dat ik zeeën van tijd zou hebben, maar dat is niet het geval." Ook de kleinkinderen staan eens in de twee weken op de stoep voor een dagje opa en oma. "Het is super om een goede relatie met ze te hebben en we ondersteunen zo onze kinderen. Nu ze wat groter worden, wordt het alleen maar leuker."

Zieltjesniveau
Een aantal jaar terug stapte Hans over naar de praktijkvakken en werd docent bij de sectie Economie. "Dat had ik veel eerder moeten doen. Het is heel erg leuk. Het gaat dan om dingen als een zakelijk telefoongesprek, of hoe ga je om met een boze klant. Helemaal praktijkgericht. De laatste acht jaar kwam daar ook faalangst-reductietraining bij. Dat was meer op zieltjesniveau. Geweldig om leerlingen te horen zeggen dat ze het als een bevrijding hebben ervaren, dat je ze iets mee kan geven waar ze hun leven lang profijt van hebben." Een tip voor collega's heeft Hans Mieog zeker: "Doe die laatste jaren iets wat je heel leuk vindt, zorg ervoor dat je niet als een verzuurde hunkert naar je pensioen, dan doe je jezelf en de leerlingen tekort. Het is veel leuker om met een goed gevoel afscheid te nemen en goed te kunnen terugkijken op je loopbaan."

Grote overgang
Frans Plag, directeur van de Paschalisschool heeft tot het laatste moment genoten van zijn werk, zo vertelt hij tijdens het interview. Maar het behoedde hem niet voor de schok die hij ervoer op de eerste dag thuis. Half januari ging hij met pensioen. De laatste dag was nog een drukke vrijdag, met twee zieken, invallers en een lastig oudergesprek om kwart voor drie. Maandagochtend zat Frans thuis op de bank en kwam de klap. "Dat gevoel dat ik er niet meer bij hoor, dat niemand op me zit te wachten. Ik was er helemaal niet op voorbereid", vertelt Frans. "En nu ruim een maand later mis ik het allemaal nog steeds, de collega's de kinderen, de emotie en betrokkenheid. Ik heb hobby's en vrijwilligerswerk, genoeg te doen, maar ik mis het onderwijs. De overgang is te groot."

Niet zomaar een baan
Een bevlogen onderwijsmens, die nog wel even had willen blijven. "Bij de Lucas moet een directeur minimaal vier dagen werken, en ik wilde wel minder gaan werken. Ik snap dat het niet ging, maar ik had graag willen afbouwen. Ik ben bijna achttien jaar directeur van de Paschalis geweest. Dan ben je zeven dagen per week met school bezig. Het allergrootste deel van het team zit daar ook al die jaren al. Ik ben heel erg op mensen gericht. Ik was hier niet op voorbereid en was er in het begin zelfs fysiek ziek van." De voormalig basisschooldirecteur meent dat de organisatie mensen beter kan voorlichten hierover en tijdig met medewerkers een gesprek moet hebben over wat je kan verwachten als je stopt met werken. "Onderwijs is niet zomaar een baan. Je bent heel betrokken bij elkaar en bij de kinderen. Ik mis dat sociale aspect enorm."

Tijd nemen
Frans werkte in totaal 35 jaar als schooldirecteur en daarvoor nog tien jaar in de accountancy. Nu is hij op zoek naar iets wat hij binnen het onderwijs kan doen. "Ik doe al vrijwilligerswerk onder andere bij een stichting voor dak- en thuislozen, daar kan ik nog meer doen. Ik wil vooral met anderen blijven nadenken over wat het beste onderwijs is voor kinderen." Tegelijk realiseert zich dat hij nu geen overhaaste beslissing moet nemen. "Ik heb aardig wat gepensioneerden gesproken de laatste tijd en ik hoor veel verschillende verhalen. Een ding hoor ik van iedereen terug en dat is dat je de tijd moet nemen om deze overgang te verwerken. Dus dat doe ik, al vind ik dat verrot moeilijk. Je talent en je passie gaan niet met pensioen, daar moet je wel iets mee blijven doen."


Frans Plag kreeg een 'Tour de Frans' tijdens zijn afscheidHans Mieog op de fiets richting pensioen

Tekst Annemarie Breeve
Foto's: archief Hans Mieog, archief Frans Plag